Dra ner på kostnaderna som student

Som student kan det ibland kännas som att pengarna på konton inte räcker så långt som man kanske önskar. Det finns dock flera olika områden där man kan se till att hålla nere sina kostnader och på så sätt få mer pengar över till annat.

En sådan sak är studentlitteraturen, som i många fall är väldigt dyr. Här är andrahandsmarknaden mycket stor, då många endast har nytta utav böckerna under en kortare period. Om du är ute efter en specifik bok kan Blocket eller liknande platser vara dit du ska vända dig i första hand, innan du tittar vad bokhandlarna har att erbjuda. På samma sätt kan du sedan sälja vidare böckerna efter dig och på så sätt få igen en del utav det som du själv har lagt ut.

Minska dina boendekostnader
Om man pluggar i en större studentstad så är du säkerligen inte den enda som gärna skulle vilja komma undan med en lägre boendekostnad. Därför kan ett alternativ vara att leta efter någon som kan vara inneboende hos dig, eller som du kan vara inneboende hos. På så sätt delar ni på boendekostnaden och kanske även på andra utgifter såsom mat och hushållsartiklar. Det finns idag flera olika forum där man kan få hjälp med att hitta såväl lediga rum att hyra som personer som själva söker boende.
Att också se över de abonnemang som är bundna till din bostad kan vara ett sätt att få en mindre månadskostnad. Säg upp det där tv-paketet som aldrig används eller byt försäkringsbolag, detta kan spara dig flera hundralappar i månaden.

Minska dina matkostnader
En annan kostnad är maten. Här finns det flera olika knep att ta vara på, som även fungerar att applicera om du inte pluggar. Att äta ute eller hämta hem mat blir oftast en betydligt mer kostsam historia än om du skulle laga mat själv. Därför är detta ett alternativ att föredra, där du även kan se till att det blir tillräckligt med mat för att göra matlådor att ta med dig nästkommande dag. Att ta vara på de saker som du har hemma i frysen och skafferiet sparar in på dina kostnader och de flesta har utan att de tänkt på de varor hemma för att laga åtminstone en maträtt. Om inte så kan du göra en titt och se vilka varor som kan komplettera det som du redan har och enbart köpa hem dessa. Ett annat kostnadseffektivt sätt att handla på är att titta på vilka erbjudanden butikerna har, samt leta efter nedsatta priser och säsongsbetonade produkter. Kring jul brukar det till exempel vara priskrig mellan butikerna på saker som köttfärs och sill medans det kring midsommar är färskpotatis som säljs till lågt pris.

En annan infallsvinkel – öka dina intäkter
Förutom att minska sina kostnader man man också försöka öka sina intäkter för att förbättra sin ekonomi. Detta kan man göra på flera olika sätt, där ett extrajobb eller en inkomstbringande hobby är två exempel utav många. Dock är tiden en begränsad faktor, där du inte har möjligheten att ta på dig en heltidstjänst samtidigt som du ska försöka att prestera i dina studier. Ett sätt som kan utöka din kassa något är att försöka få tag på pengar på andra sätt, såsom att vinna dem eller genom att sälja av saker i ditt hem som du inte använder dig utav. Ett spel som många svenskar idag deltar i är Lotto som i sin tur kan kompletteras med en rad på Joker för att få chansen på Drömvinsten. Denna vinst, som alltid är på minst 75 miljoner kronor kan inte bara underlätta för dig under studietiden, utan även framöver i livet. Till exempel kan du med dessa pengar köpa dig en egen bostad, förgylla vardagen med äventyr utav olika slag och även göra dig fri ifrån dina studieskulder. Just att göra sig skuldfri är enligt undersökningar en utav de första saker som storvinnare gör när de har fått in sin vinst på kontot. På så sätt behöver de inte längre ha någon tung börda över axlarna.